Bayram ‘ tatil ‘ değil ki

Elbette bundan önceki bayramlarda da epeyce rastlıyorduk. Ama insanların ‘ bayram tatillerinde’, egeye-akdenize- yurtdışına cıkmalarına bu bayram eskiye oranla daha cok tanık oldum.

Seneler gectikce, ülkemizin kavram çöplüğü daha da zenginleşiyor. Zaten dikişlerinden sökülmüş olan aile elbisemiz daha da derin söküklere,yırtılmalara ugruyor. Bayramları ‘tatil’ ilan edip, bu tatili de herkesten uzakta, kafa dinlenecek bir fırsat olarak gören kafa yapısı televizyon ve türlü medya gerecleri ile de popüleritesini arttırıyor. Ekranlarda ve internet sitelerinde, bayramın gözde eğlence mekanları, haz fırsatları gayet muntazam bir sekilde pazarlanıyor. Bu gayet doğal bir şeymiş gibi gözükse de bence kesinlikle değil.

İnanca dayalı bayramların toplum yapımıza dair bazı hedefleri vardır.Bunlar, toplumun yapı taslarını, su veya bu sekilde etrafa dağılmıs aile yapısını bir araya getirerek aradaki muhabbet ve güven bağını güclendirmek, tazelemek gibi hedeflerdir. Bir de toplumun farklı kesitlerini bir araya toplamak gibi bir hedefi vardır ki, bayramı bayram yapan da asıl budur. Zenginlerin fakirleri sevindirmesi, varlıklıların yoksulları hatırlaması, hayır sevenlerin hayra ihtiyacı olanlara kavuşması gibi onlarca faydası olur. Buradan bayramı bayram yapan şeyin ‘hayır,fedakarlık’ olduğu anlasılır. Zaten bizim inancımıza göre de bayram ‘sevindirebildiğimiz kadar’ bayramdır. Sevindiğimiz kadar, eğlenebildiğimiz kadar değil. Bireysel sevinc ve eğlencemizi sevindirmenin önüne aldığımızda, hazz’ı hayrın önüne almıs oluruz. Hayr’ımız hazz’ımızın önünde olmalı ki, hayranlığımızın sükrünü vermeye calısmıs olalım.

Aslında bayramı tatil ilan edip deniz kenarlarına veya herkesten uzak yazlıklarına cekilen aileleri eleştirdiğimiz bu yazıda, bizim de hayatımızın en yaman celişkilerinden biri olan ‘tatil’ kavramını da incelemek ve sorgulamakta bize düşüyor. Calıskan, erdemli bir birey olarak tatili değil de, tebdil’i (değişiklik) alıskanlık haline getirdiğimiz de kazanclı cıkan yine biz olacağız.

“bir işi halledince başka bir işle yorul(zımnen: başka bir işle dinlen) “(inşirah-7)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.