Kirlilik İstatistikleri ve En Kirli Şirketler

Eski amerikan siyaset adamı Al Gore, siyasetten çekildikten sonra hayatını İklim Değişikliği konusuna adadı. Onun önderlik ettiği, yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları, küresel ısınma,iklim değişikliği gibi konular hakkında kamuoyu oluşturmayı hedefleyen RePower Amerika STK’sının güncellerinden birisi beni Mass. Universitesinin PERİ’sine yönlendirdi.

PERİ (Political Economical Research Inst.) isminden aldığı manayı araştırmalarına yansıtan bir enstitü. Benim burada paylaşmak istediğim nokta, havayı en çok kirleten 100 şirkete dair oluşturdukları veri tabanı ve Amerikan hükümetinin ve BM’in bu konuya ne kadar önem verdiğini gösteren RSEI yazılımı. Çalışmaya Rasmussen Vakfı 75,000 dolar aktarmıs.

Amerikan Çevre Koruma Ajansı’nın oluşturduğu ‘Risk Yansıtıcı Çevresel Göstergeler’ (RSEI) yazılımı, sanayinin doğaya saldığı toksik atıkların, istatistiklerini, salınan çevredeki nüfusu nasıl etkilediğini ve benzeri çıktıları sağlıyor. 1,5 Gb ‘lık bir kurulum dosyası var.   Burada da bazı ‘tutorial’ lar  mevcut. Ancak yazılım kütüphanesi sanırım sadece Amerikan eyaletlerini destekliyor.

Amerikan hükümetinin bu tarz çevresel kökenli çalışmalara yönlenmesini sağlayan kanımca en önemli konu yeni ve güçlü bir istihdam alanı oluşturması. Umarım  bizim hükümetimizde bu konuyu biraz olsun gündeme alabilir ve özel sektöre bu alanda yaptırımlar uygulayabilir. Büyük şirketlere yönelik kural ve yönetmeliklere dayalı bu tarz bir  yönlendirme/baskı  politikası, istihdamı çözmeye yönelik uygulanabilecek diğer yatırımlara oranla devletin suya sabuna dokunmadan fayda sağlaması anlamına gelebilir.

Etiketler: , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.