Türkiye’de Kompozit Endüstrisi

Güçlendirilmiş Plastikler dergisindeki makale’nin başlığı bu. Ülkemizin sektördeki kaynaklarını çok güzel özetliyor.
Bu makale türkiyede kompozit endüstrisinin gelişimi açısından ciddi anlamda umutlanmama sebep oldu. Mesela SUBOR ‘ un dünya pazarında şehir şebekeleri için üretilen cam elyaf takviyeli plastik boru endüstrisinde bir dünya markası olduğunu bilmiyordum. Kızılırmak’tan Ankara’nın su ihtiyacını karşılayan hattın boruları,iplik sarma yöntemiyle Sakarya’daki fabrikasında üretilmiş. SUBOR’un türkiyede 900 benzer projeye imza attığını yine buradan öğreniyoruz.
2008 yılında SAHIMO’nun sponsorluk görüşmesi için gittiğimiz Süperlit’in düzce fabrikasında aynı sekilde iplik sarma ve santrifüj döküm ile camelyaf takviyeli plastik borular ürettiğini bilmiyordum. Burada ilk kez duyduğum bir firma da Boytek. Bu büyük sağlayıcılar için reçine ve kompozit üretim yardımcı malzemelerini üreten Boytek’in ürün çeşitliliği gerçekten geniş. Sitelerinde görülen kadarıyla bir tek yüksek sıcaklık reçinesi yok. Onun dışında kimya bilgisi gerektiren her türlü reçine,sertleştirici ve hızlandırıcılara da sahip. Hatta bizim bir ara deliler gibi aradığımız strafoam eritmeyen yapıştırıcı da ürünleri arasında.

Tarık, bu resim sana biraz tanıdık gelebilir. 🙂

Ford Otosan’ın Eskişehir fabrikasında RTM yapıldığını öğrenmek sevindirici.

Aslında CompositesWorld, ReinforcedPlastics gibi ortamlardan sektörün geleceğinin de günden güne otomasyona doğru kaydığını öğreniyoruz. FRP (fiber reinforced plastic) üretimini geçmişten bugüne gerçekleştiren yurtdışındaki birçok firma üretim parametrelerinin monitörize edilmesi, bu sayede birim ürünün kalitesinde yapılabilecek geliştirmeler üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda otoklav esaslı prepreg üretimini otoklavdan kurtaran, ama aynı prepreg’i kullanımı üzerine bina edilmiş SQRTM (Same Quality RTM) prosesi de geliştirilmiş. Türkiye’de benzer çalışmaların yapılması ve uygulanması zaman alacak elbette. Asıl zor olan, makalede de belirtildiği üzere, endüstriyi kompozit üretimin faydaları hakkında bilgilendirmek. Burada da büyük sorumluluk CTP Sander ‘de Engin Afşar beyin omuzlarında.

Etiketler: , , , , , , , , ,
One comment on “Türkiye’de Kompozit Endüstrisi
  1. Tarık dedi ki:

    Gayet tanıdık:)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.