”Okumak, varlığı tüm yönleriyle bazı süreçlerden geçirerek, ’sonsuz fayda’ya dönüştürme eylemidir.” demiştik. Sonsuz fayda’dan kastımızın ‘ sonsuz fayda sağlayan bir değer ‘ olduğundan bahsetmiştik.
Bir insanın eylemini değer’e dönüştüren birçok özellik vardır elbette ama en önemlisi nedir deseler, onun diğer aklı selim sahipleri tarafından takip edilebilir olmasıdır derdim. Bu bağlamda ‘değer’i, ‘sünnet’ kelimesiyle aynı kefeye koyan bir yaklaşımı benimsiyorum. Allah’a ve Peygamberimize atfedilerek bugüne kadar kullanıldığını bildiğimiz sünnet’in asıl manasının ‘çığır, yol’ olduğunu öğreniyoruz. Sünnet eşittir; çığır açmak. Değer’de bir bakıma öyle.
Sünnet’i sünnet yapan kriterlere bir bakalım; özgünlük, süreklilik,Olumluluk, Modellik(Örneklik), Bilinçlilik, Kurallılık ve Fiili olmak. yani ‘eylem’ teşkil etmek. Buradan yola çıkarak sünnet = değer diyorum. Şu hadisle birlikte anlayalım mı;
”Kim islamda iyi bir çığır açarsa açtığı çığrın ecri ve kendisinden sonra, onunla (o çığırla) amel edenlerin ecirleri, sevaplarından hiçbir şey eksilmeden ona yazılır.” (Rivayet eden; Muslim. Riyâzu’s-Salihîn, 19, bab. 172. hadis, s. 158 )
Bu doğrultuda 2004 yılında ve sonrasında güzel bir sünnet koyarak, yeni bir kültürün/değerin üreticisi olan abilerime ve ekip arkadaşlarıma hayatımın renklenmesine ve üretkenleşmesine yaptıkları katkıdan ötürü teşekkür ediyorum. Şimdi ise yepyeni ve daha da güçlü bir sünnet, bir değer, bir kültür, yeni bir isimle doğuyor. Dilerim yolu her daim açık olur, bizde bu çığırda, yakın gelecekte gücümüz yettiğince hizmet edebiliriz.
Bir cevap yazın