Önerilen Yayımlar

Girnede bulduğum boş vakit değerlendirme çabalarım, ağırlıklı olarak yanımda götürdüğüm makale ve kitap bölümlerini okumaya yönelik oluyordu. Bunlardan bazı konularda seçtiğim makaleleri ve kitap bölümlerini burada kaynaklandırmak ve paylaşmak istiyorum. Meraklı malzeme ve havacılık mühendisi adaylar için şiddetle tavsiye ediyorum.

Aeronautical Propulsion / Scott Eberhardt
Section  7 /The Standart Handbook for  Aeronautical And Astronautical Propulsion

Çalışma temel olarak, itki (thrust) kavramını newton fiziğine göre ele alıyor ve Yüklü ve Yüksüz İtki kavramlarını açıklıyor(installed and uninstalled thrust). İtiş denklemlerini hem brayton çevrimine tabi olan Jet motorları için hemde otto çevriminin uygulandığı pistonlu motorlar için ele alıyor. Bu sayede jet motorlarında havanın yanma sıcaklığındaki artışla motor termal verimliliğinin ve itiş verimliliğinin nasıl arttığını anlayabiliyoruz.

Bunların yanında çevrim analizleri, jet motorları-bypass jet motorları-pervaneli jet motorları(turboprop)-ramjet ve scramjet’lerin çalışma prensipleri ve dahili bileşenleri(diffuser,compressor,burner,turbin,nozzle) hakkında başlangıç için yeterli bilgi verilmiş.

Advanced Polymer Composite Propeller Blades / Mike Burden-Roy McCarthy ve Brian Wiggins
Chapter 6 / Aerospace Materials (B.Cantor,M.J.Goringe)

Makale sıfırdan kompozit bir turbofanın nasıl üretileceğini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini, kompozit tabakaları neredeyse kat kat laminasyonunu çok yalın bir dille anlatıyor. Ayrıca RTM ve Prepreg yöntemlerini de kıyaslıyor ve fan yorulma testlerini anlatıyor. Gelecekte kullanım potansiyeli olan SCRIMP ve RFIT yöntemlerin bir giriş yapıp bırakıyor.

TiAl-Based Alloys for Aeroengine Applications / Mike Lorento
Chapter 6 / Aerospace Materials (B.Cantor,M.J.Goringe)

Ti-Aluminid intermetaliklerin mekanik özelliklerine yönelik rehber niteliğinde bir makale. TiAl’lerin özelliklerini, üretildikleri yönteme göre kıyaslıyor. Ayrıca TiAl’lerin LPT (LowPressureTurbine) ve HPC (HighPressureCompressor) kullanımlarını örnekliyor, mikroyapıya göre (duplex-lamelar-equiaxed)gösterdikleri sürünme mukavemetlerini karsılastırıyor. Keşke bitirme çalışmamı yaparken okumuş olsaydım diyorum. Bir de bu linkteki makaleyi.

Automating and Optimizing Autoclave Cure / CompositesWorld.com
Big Blades Cut Wind Energy Cost / CompositesWorld.com
How to Machine Composites Serisi 1-2-3-4 / CompositesWorld.com

Yukarıda yer alan kitap bölümlerine ulasamayanlar benimle temasa geçerlerse, kendilerine ilgili kitapları gönderebilirim. Esenkalınız.

Etiketler: , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.